Hoteli Dubrovačka rivijera d.d. – Investicije u punom jeku, započela izgradnja Hotela Orlando

28.04.2015

Mlini, 25. travnja 2014. – Uz nazočnost ministra turizma Republike Hrvatske, Darka Lorencina, Župana Dubrovačko neretvanske županije, Nikole Dobroslavića, načelnika Općine Župa dubrovačka, Silvija Nardellia te ostalih uzvanika iz javnog i privatnog sektora, Anđelko Leko, Predsjednik Uprave HUP-ZAGREB d.d. i predsjednik Nadzornog odbora Hotela Dubrovačka rivijera d.d. službeno je najavio početak radova na hotelu Orlando u Srebrenom i hotelu Mlini u Mlinima. Ovi hoteli su sastavni dio programa ulaganja koji će dati novu dimenziju općini Župa dubrovačka i turizmu Republike Hrvatske.


Investicije u Mlinima i Srebrenom su u punom jeku. Radi se o najvećoj investiciji u nacionalnom turizmu po dovršetku koje će društvo Hoteli Dubrovačka rivijera d.d. raspolagati sa više od 750 smještajnih jedinica i popratnim sadržajima. Program ulaganja je svojim sadržajem i razinom ponude koncipiran tako da odgovara modernim potrebama tržišta, i svakako će doprinijeti razvoju destinacije u cijelosti. Okosnica Programa ulaganja je upravo hotel Orlando (uz hotele Astarea, novi hotel Mlini, vile i apartmane te niz popratnih sadržaja) u sklopu kojeg će se pozicionirati i najveći hotelskih kongresni centar u Hrvatskoj (glavna dvorana za 1000 sudionika). 

Anđelko Leko je između ostalog istakao „da obilježavanje početka radova ima simbolični, međutim i stvarni značaj, upravo zbog činjenica koje su mu prethodile“. 

Naime, poteškoće sa prostorno planskom dokumentacijom, imovinsko pravnim odnosima, zatečenim stanjem u društvu i tako dalje, onemogućavale su tijekom proteklih 10 godina početak ulaganja. Iako se i danas kroz određene krugove provlači teza da HUP-ZAGREB d.d. nije ispunio svoje obveze, ista je neutemeljena, odnosno činjenice govore suprotno. HUP-ZAGREB d.d. će u ovaj program ulaganja, a kojim programom se postiže suština privođenja svrsi lokacije u cijelosti, uz dosadašnja ulaganja, uložiti više od 360 milijuna kuna. Naime, izvorno predviđena ulaganja kod kupnje društva nije u cijelosti moguće izvršiti zbog ograničenja koja proizlaze iz prostorno planskog i zakonskog okvira (gradnja dodatnog hotela, marine, dodatnih 60 apartmana itd) zbog čega je HUP-Zagreb d.d. ponudio alternativni program ulaganja, koji je prema prostorno planskom i zakonskom okviru moguće izvršiti, i koji maksimalno iskorištava lokaciju. Protekom 10 godina od kupnje, a u kojem razdoblju je razvoj bio onemogućen ne krivnjom HUP-ZAGREB d.d., došlo je do značajnih formalno pravnih, materijalno pravih i tržišnih promjena koje su zahtijevale adekvatne prilagodbe, a koje prilagodbe su i učinjene kroz ovaj program. Svi proizvodi čija izgradnja je započela su koncepcijski prilagođeni najmodernijim tržišnim trendovima. 

Posebno značajno je napomenuti da je program usmjeren na sanaciju tijekom domovinskog rata oštećenih turističkih objekata koji su, obzirom na lokaciju i stanje u kakvom se nalaze negativno utjecali na imidž nacionalnog turizma u cijelosti. 

Za realizaciju projekata koji su u tijeku odabrani su i vodeći nacionalni izvođači. Na hotelu Mlini je angažiran Kamgrad d.o.o. dok će Orlando graditi Tehnika d.d. 

Tijekom prošle godine su dovršeni radovi na lokaciji Hotela Astarea (izgradnja bazenskog kompleksa i popratnih sadržaja, rušenje i gradnja novih smještajnih kapaciteta visoke kvalitete u bungalovima, rekonstrukcija hotela Astarea kako bi se doveo na tržišnu razinu 4* (sanacija fasade, zamjena stolarije, liftova, podnih obloga, cjelovita rekonstrukcija kupaona, rekonstrukcija unutarnjeg bazena, uvođenje novih tehnologija i niz drugih zahvata na interijeru), rekonstrukcija ugostiteljskih sadržaja i drugo. 

Na lokaciji Mlini je srušen postojeći hotel Mlini (2*) i započela je izgradnja novog, modernog boutique hotela 4* sa 100 smještajnih jedinica, a koji će između ostalog kroz novo urbanističko rješenje podići konkurentnost naselja Mlini u cijelosti. 

Izgradnja Orlanda, visokokvalitetnog modernog hotela sa 250 jedinica i nizom popratnih sadržaja (kongresni centar, wellness & spa centar, unutarnji i vanjski bazeni, trgovački i drugi komplementarni sadržaji i drugo) započela je sredinom travnja. Hotel je koncepcijski i sadržajno projektiran kako bi u cijelosti bio usklađen sa najnovijim trendovima turističke i hotelske industrije, a između ostalog u sklopu hotela se gradi i najveća hotelska kongresna dvorana u Republici Hrvatskoj. 

U području obuhvata hotela Orlando su i postojeće vile (Srebrenka, Supetar, Jadranka, Lovorka i Borovka) koje se preuređuju, odnosno vraćaju u funkciju koja će sadržajno nadopunjavati turističku zonu i sam hotel Orlando. Dodatno, pristupa se uređenju postojećeg plažnog objekta „Češke banje“ koji se u cijelosti rekonstruira i pozicionira kao lounge bar u skladu sa najmodernijim tržišnim trendovima. Na lokaciji koja se nalazi u centru naselja Srebreno, planirana je izgradnja objekta koji će uz trgovački centar sadržavati 20 luksuznih apartmana, te garažu kapaciteta do 70 garažno parkirnih mjesta. 

Anđelko Leko je dodatno istakao kako je projekt Hoteli Dubrovačka rivijera d.d. u skladu sa programom Vlade Republike Hrvatske u smislu poticanja investicija, te od iznimnog značaja za lokalnu zajednicu, zbog čega je podnesena prijava za proglašenje projekta strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske na temelju Zakona o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske. Ovaj projekt daje novu dimenziju nacionalnom turističkom proizvodu te posebice lokalnoj zajednici, kako kroz obogaćivanje same destinacije, tako i kroz zapošljavanje lokalnog stanovništva i stvaranje preduvjeta za razvoj dodatnih uslužnih djelatnosti.

Radovi na ostalim objektima u okruženju hotela Orlando (poslovno apartmanski objekt, vile Lovorka, Supetar, Srebrenka i Češke banje) će započeti tijekom ove godine. Kompleks će biti na tržištu odnosno primiti prve goste uoči glavne turističke sezone iduće godine.

Iz Hotela Dubrovačka rivijera d.d. je istaknuto da se trenutno rješavaju posljednje formalne prepreka na pojedinim objektima, prvenstveno one vezane uz konzervatorska ograničenja (vila Srebrenka i Češke banje) te imovinsko pravne odnose vezana uz Vilu Jadranku što kod ovih objekata potencijalno može dovesti do zastoja odnosno prolongiranja izvedbe. 

Financijska konstrukcija projekta je zatvorena u cijelosti, isti se realizira kreditnim sredstvima HBOR-a te vlastitim sredstvima (25%) dok je posebno značajno za istaknuti da je i Europska investicijska banka (EIB) prepoznala značaj i snagu ovog projekta. Nakon detaljne analize i procjene EIB je donio odluku o financiranju ovog projekta sa 25 milijuna EUR-a plasmanom kroz HBOR. 

Anđelko Leko je na kraju zahvalio nazočnima, svima koji su doprinijeli da se u 10-oj godini od kupnje društava stvore preduvjeti za početak realizacije projekata vrijednih više od 50 milijuna EUR-a, te istodobno pozvao na rješavanje preostalih formalnih prepreka kako bi se program u cijelosti proveo u skladu sa planovima. Iskoristio je prigodu i pozvao sve nazočne na otvorenje kompleksa u proljeće 2015. godine.